Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Archeologisch onderzoek

by RSanders on januari 11, 2017

Heeft u grond gekocht en u wilt graven, bouwen of verbouwen kan het voorkomen dat deze plek historische waarde heeft. Wanneer dit het geval is, kan de overheid eisen stellen. Zo moet er bijvoorbeeld in kaart gebracht worden of er archeologische resten zijn. Ook wanneer u een beschermd monument wilt restaureren, moet er een positief advies worden gegeven. Het is daarnaast belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn. De monumentenzorg wil voorkomen dat archeologische resten verstoord worden. Het kan u een hoop tijd en kosten besparen.

BAAC Archeologie en Bouwhistorie voert de archeologische en bouwhistorische onderzoeken uit en schrijft de rapporten die u nodig heeft. Zij hebben bureau voor archeologie en hebben een uitgebreid team van specialisten, waardoor zij snel kunnen reageren op al uw vragen over archeologie en bouwhistorie. BAAC zorgt er voor dat alles geheel wordt uitgevoerd en dat u er geen omkijken meer naar heeft.

Stappen naar het archeologisch onderzoek

Men is dus wettelijk verplicht om archeologisch onderzoek te laten doen wanneer er gegraven of gebouwd wordt. De archeologen van BAAC staan voor hoogwaardig archeologisch onderzoek en voeren het onderzoek graag voor u uit. Het archeologisch onderzoek bestaat uit bepaalde fases:

  • Bureauonderzoek
  • Booronderzoek
  • Proefsleuvenonderzoek
  • Opgraving

Na ieder onderzoek zal BAAC bepalen of een van de volgende fases noodzakelijk is en geven daarover advies aan de overheid. Zij nemen dan een besluit of een volgend onderzoek nodig is.

Zo is het bureauonderzoek vaak de eerste stap binnen een archeologisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek gaat men op zoek naar verschillende bronnen over het gebied. Zo wordt het landschappelijke, historische en archeologische informatie in kaart gebracht. Met al deze gegevens wordt er gekeken of de kans op archeologische resten laag, midden, of hoog is. De overheid zal dan beslissen of het gebied wordt vrijgegeven en er begonnen kan worden met het booronderzoek.

Meer weten?

Mocht u meer informatie willen over de vervolgstappen van een archeologisch onderzoek? Neem gerust een kijkje op de website van BAAC.