Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Belangenvereniging daagt ABN AMRO voor de rechter in zaak rond Euriborhypotheek

by admin on juni 27, 2014

70 klanten van ABN AMRO bereiden een collectieve rechtszaak voor om de eenzijdige verhoging van de tarieven voor de Euriborhypotheek of Variabele Rente Hypotheek aan te vechten.

Wat vooraf ging

Door de toenemende druk op de internationale financiele markten, de lastige situatie op de (particuliere) leenmarkt en het verscherpt toezicht van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiele Markten hebben enkele grootbanken de consumentenrente voor hypotheken met een variabele rente (ook wel: de Euriborhypotheek) verhoogd. Normaal is deze verhoging een direct resultaat van de stijging van de Europese rente Euribor. De huidige verhoging is in dat opzicht vreemd, omdat de Europese rente juist daalt.

Kostenstructuur

Iedere leenconstructie heeft een viertal compontenten die de maandlast bepalen. Deze compontenten bestaan uit de te betalen rente, de risico opslag, de topopslag en de aflossing. In geval van de variabele rente hypotheek of Euriborhypotheek is de in rekening gebrachte rente niet gebaseerd op de kosten die de geldverstrekker maakt om het geld aan te trekken, maar op de Euriborrente.

Iets vreemds

Met deze Euriborrente is alleen iets vreemds aan de hand. De Euriborrente is dan weliswaar een intern bancair leentarief. De aangetrokken gelden worden hiermee niet beschikbaar om aan te wenden als korte termijn hypotheekgeld. En dat maakt de situatie vreemd en daarmee lastig. Banken en andere geldverstrekkers betalen op dit moment meer geld om de bestaande Euriborhypotheken in stand te houden.

Contract: afspraak is afspraak

Hoewel de zaak natuurlijk erg gevoelig ligt, enkele tienduizenden huishoudens waren verrast door de verhoging van de hypotheekrente, is en blijft de afspraken die gemaakt zijn en naar voren komen in de door beide partijen ondertekende hypotheekofferte en de daaruit volgende notariele hypotheekakte. In deze akte staat expliciet vermeld dat de geldverstrekker het tarief aan het einde van de looptijd (1 maand, 3 maanden, 6 maanden of 12 maanden) mag aanpassen. Tevens wordt in de akte vermeld de kosten aan het einde van de looptijd mogen worden aangepast en dat feitelijk het hypotheekcontract aan het einde van de maand ophoudt.

De gevaren van deze collectieve actie

Het doorzetten van deze actie kan goed uitpakken voor de tienduizenden houders van een Euriborhypotheek. Het kan ook helemaal verkeerd aflopen. En dat lijkt niemand zich te realiseren. Omdat iedere maand het hypotheekcontract afloopt, dat is immers afgesproken in de hypotheekofferte en de bijbehorende hypotheekakte, kan de geldverstrekker eigenlijk op ieder gewenst moment de hypotheek opzeggen. En dan zit u helemaal met de gebakken peren. U zult dan een nieuwe hypothecaire geldlening moeten afsluiten. Niet alleen zal dit vele malen duurder zijn en u op kosten jagen, de vraag is uberhaupt of u nog wel een nieuwe hypotheek kunt afsluiten. In het ergste geval raakt u uw woning kwijt. En dat is een reeel gevaar van deze collectieve actie.

Wanneer u de rechtszaak wint, heeft u geluk. Maar wanneer u verliest wil dat niet direct zeggen dat de oude aanbieding kan herleven.

Toekomstige ontwikkelingen

Deze zaak heeft banken en andere geldverstrekkers wederom met de neus op de feiten gedrukt. Het aanbieden van eens zeer interessante producten kunnen niet altijd de tijden doorstaan. Deze vervelende zaak kent alleen maar verliezers. Euriborhypotheken zullen niet meer worden aangeboden en de bestaande klantenportefeuille met Euriborhypotheken zal worden afgebouwd.

Jammer, want de hypotheekvorm is zeer interessant en aantrekkelijk.