Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Bijenkasten: hoe kies ik als beginnend imker de juiste kast?

by Roscello on mei 29, 2019

Wilt u graag een bijenkast in de tuin plaatsen? Voor een beginnend imker is het vinden van de juiste bijenkast nog een hele klus. Bijenkasten zijn er namelijk in veel verschillende soorten en maten. Welke kast past het beste bij uw imker wensen? Hier wat handige tips voor het maken van een goede keuze.

Waar moet een bijenkast voldoen?

Als u een bijenkast gaat plaatsen zijn er drie belangrijke eigenschappen waar een bijenkast aan moet voldoen.

  • Zorg ervoor dat u de raten gemakkelijk uit de kast kunt halen voor een inspectie.
  • Dat u in de bijenkast kunt werken zonder de bijen te kwetsen.
  • Kies voor een duurzame kast.

Met andere woorden een bijenkast moet dus vooral praktisch zijn. Stel u zelf daarom de volgende vraag: Waarom kiest u ervoor om een imker te worden? Besluit u om bijen te houden voor het oogsten van honing, of toch voor het behoud van de natuur?

Verschillende soorten Bijenkasten

Heeft u gekozen om een imker te worden voor de honig? Op basis van uw keuze om honing te produceren, kan u de overweging maken om bijvoorbeeld een Top Bar Hive of een standaard bijenkast aan te schaffen. Eigenlijk kunt u kiezen voor alle bijenkasten die bestaan ui een honing- en broedkamers

Imkers in Nederland gebruiken voornamelijk de spaarkast of de Nederlandse simplex. Beide kasten hebben dezelfde raammaten, waardoor bijen gemakkelijk uit te wisselen zijn. Het voordeel van een spaarkast zit hem in het feit dat deze kasten enkelwandig zijn en dus gemakkelijk te verplaatsen.

Er zijn ook kasten die meer gebaseerd zijn op de natuurlijke bouw van een bijenraat. Hierdoor zijn deze kasten zeer geschikt voor het natuurbehoud.

  • Top Bar Hive: zijn latenkasten die veelal gebruikt worden bij het natuurlijk imkeren.
  • Einraumbeute: is een kast die bestaat uit een bak met ruimte voor 21 ramen.
  • Grasstekast: zijn natuurbouwkast die ruimte biedt aan 13 ramen. De ramen zijn hoog en onbedraad waardoor het broednest de natuurlijk vormen krijgt.

Verschillende materialen

De kasten zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, maar ook in diverse materialen.

  • Vurenhout heeft een mooie lichte kleur. Voor het behoud van de kwaliteit is het belangrijk om deze kasten regelmatig te behandelen en goed te onderhouden.
  • Kasten gemaakt van Red Cedar hout hebben een mooie roodachtige uitstraling. In tegenstelling tot Vurenhout hoeven deze kasten niet behandeld te worden. Een Red Cedar kast verliest naar verloop van tijd zijn mooie kleur, maar behoudt zijn kwaliteit.
  • Styropor kasten, zijn gemaakt van sterk kunststof. Een groot voordeel hiervan is dat deze kasten op veel lichter in gewicht zijn dan houten kasten.

Over het bijenhuis

Als imker opzoek naar een bijenkast of allerlei andere imkerbenodigdheden voor bijen? Of heeft u behoefde aan advies over het houden van bijen? Bij het Bijenhuis hebben ze jarenlange imkerervaring en productkennis, en is daarom de juiste winkel voor alle imkers! Naast hun geruime kennis en ervaring produceren ze een groot deel van hun houten bijenkasten zelf in de werkplaats. Meer weten? Breng dan een bezoek aan een van de winkels.

revolt-1344218-unsplash (1)