Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

De Delfts blauw fabriek van de 17e eeuw

by gerardkempers on september 13, 2018

Nederland kent een rijke historie welke op sommige punten wereldwijd bekend is. Denk bijvoorbeeld aan Delfts blauw, dat over de hele wereld herkend wordt als zijnde Nederlands. Veel toeristen bezoek dan ook naast Amsterdam, Rotterdam vaak ook Delft. In Delft liggen namelijk de wortelen van de fabrieken. De Delfts blauw fabriek is dan ook een term die we kennen sinds de 17e eeuw, toen de eerste werden opgericht.

Vandaag de dag zijn er niet veel originele fabrieken meer over uit die tijdsperiode. Dat maakt het extra bijzonder om er vandaag eentje te bezoeken. Wij als Nederlanders gaan immers graag naar het buitenland, maar hoe goed kennen we ons eigen land? Zo nu en dan een dagje weg om een stukje Nederland of een Delfts blauw fabriek te bezoeken is daarom zeker de moeite waard.

Delfts blauw fabriek

Het bijzondere aan deze fabrieken is dat ze al een ruime 300 jaar bestaan. Dit betekend dat een middagje in zo’n fabriek een hoop informatie te bieden heeft. Honderden jaren aan geschiedenis heeft immers een hoop te bieden. Van hoe de producten gemaakt worden en met de hand beschilderd zijn tot hoe Delfts blauw wereldwijd bekend is geworden. Zo waren er tijdens het hoogtepunt een ruime 30 fabrieken in de omgeving van Delft!

Porselein

Deze producten zijn uiteindelijk wereldwijd bekend geworden vanwege de handgeschilderde verfraaiingen en kleurgebruik. Daarbij leek het erg op het Chinese porselein wat in de basis al erg gewild was in elk land. Delfts blauw was daarom voor velen een uitstekend alternatief hierop. Daarbij produceerde een Delfts blauw fabriek net zo mooie producten als dat porselein!

Uiteraard is het niet allemaal makkelijk geweest en zullen we het niet alleen over rozengeur en maneschijn hebben van de Delfts blauw fabriek. In de 18e en 19e eeuw kregen de fabrieken het namelijk zwaar. Kwaliteit bleef achterwegen voor die tijd en de concurrentie kon snel overwinnen met goedkope alternatieven. Hierdoor moesten bij velen de deuren gesloten worden, behalve bij…