Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

De impact van de nieuwe omgevingswet

by Marloes83 on maart 28, 2021

De omgevingswet is een al aangenomen wet die nog niet in is gegaan. Het is een wet die verregaande vereenvoudiging zal moeten veroorzaken voor het stelsel van wetgeving voor het beheer en de ontwikkeling van het omgevingsrecht. Bij de omgevingswet worden tientallen wetten en honderden regels in één nieuwe wet gebundeld. Deze wet heeft invloed op het bedrijfsleven in Nederland. 

Volg een cursus over de nieuwe omgevingswet

Doordat de nieuwe omgevingswet bestaat uit tientallen wetten en honderden regels is het handig om een cursus omgevingswet te volgen. Hierdoor zal je op de hoogte zijn van alle nieuwe regels en wetten. Daarnaast kan je ook inspelen en rekening houden met de invloeden die de nieuwe wet op jouw onderneming zal hebben. Indien je zelf geen tijd, zin of andere reden hebt waardoor je de cursus zelf niet wil of kan volgen, is het ook mogelijk om een werknemer binnen je bedrijf de cursus te laten volgen. Hij of zij zal zich dan bezig kunnen houden met de gevolgen die je onderneming zal ervaren door de nieuwe wet. Op beide manieren zal je als onderneming goed voorbereid zijn op de nieuwe wet. Hierdoor kun je goed inspelen op de wet en je onderneming aanpassen volgens de wet indien dit nodig is. Zo zal je niet in de problemen komen zodra de nieuwe wet ingaat.

Veel zal hetzelfde blijven

Een nieuwe omgevingswet zal in het algemeen altijd invloed hebben op de uitvoering van bepaalde werkzaamheden voor bedrijven. Een groot deel van het nieuwe omgevingsrecht zal hetzelfde blijven. De algemene regels die in de wet staan worden enkel overgezet van Activiteitenbesluit naar besluit activiteiten leefomgeving. De milieuaspecten en omgevingsaspecten in de nieuwe wet blijven grotendeels gelijk waardoor er bijna niets veranderd.

De gevolgen van de omgevingswet

Het is een feit dat veel hetzelfde zal blijven, maar op het moment dat veel hetzelfde blijft, blijft niet alles hetzelfde. Dit is dan ook waar veel ondernemers zich druk om maken. Zij weten niet wat er nu precies anders is in de nieuwe omgevingswet. Het is handig om hier optijd wel van op de hoogte te zijn. 

De wijzigingen in de nieuwe omgevingswet

Om te beginnen is dat de participatie met belanghebbenden bij vergunningen en omgevingsplannen. Dit proces loopt in de nieuwe omgevingswet anders dan voorheen. Daarnaast is de financiële zekerheid als vergunningvoorschrift ook gewijzigd in de nieuwe wet. Ook is er een herinvoering van de leges voor je mogelijke milieuvergunning. Ook zijn er wijzigingen in het aantal aandachtsgebieden. Dit is om externe veiligheid te creëren. En tot slot zijn het de milieukwaliteitsnormen die in de nieuwe omgevingswet anders zijn. In de nieuwe omgevingswet is het namelijk zo dat iedere gemeten wat speelruimte heeft omtrent deze kwaliteitsnormen. Zo kan het zijn dat de ene gemeente strengere regels handhaaft dan een andere gemeente. Dit kan voor ondernemingen zowel positief als negatief uitpakken. Kortom, er zijn een aantal aanpassingen die per onderneming en per gemeente anders zullen zijn. Dit kan zowel voordelig als nadelig zijn vanuit het perspectief van jouw onderneming.