Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

De juiste verlichting in de juiste kamer

by DecoAction on februari 22, 2021

We weten allemaal hoe belangrijk verlichting is om een mooie, functionele ruimte te creëren. De juiste verlichting kan de productiviteit helpen bevorderen en kan ons ook een ontspannen en comfortabel gevoel geven; het helpt ruimtes te definiëren en brengt mensen samen. Verlichting heeft ook invloed op hoe we texturen en kleuren waarnemen, en manipuleert het algehele gevoel van een ruimte. Leer de basis en beschik over de juiste tools om uw eigen verlichtingsplan te maken:

Ten eerste, ken de basis

Hoe je je fysiek voelt in een ruimte heeft vooral te maken met de verlichting. Meer licht is niet per se beter. Denk meer aan kwaliteit dan aan kwantiteit. Probeer licht te plaatsen waar het echt nodig is en zorg voor lagere omgevingslichtniveaus op andere plekken. Denk bij het ontwerpen van uw ruimte altijd aan zowel natuurlijk als kunstlicht!

Breng het in kaart: laag in het licht

De meeste mensen hebben de neiging om op die verdomde plafondlamp te vertrouwen als hun primaire, zo niet enige lichtbron. Het beste wat u in elke ruimte kunt doen, is weten hoe u van plan bent het te gebruiken en vervolgens in lagen te denken.

Als het om verlichting gaat kijken we naar 4 verschillende soorten:

Ambient (zachte verlichting die een algehele omgevingsgloed uitstraalt)
Algemeen (kan een combinatie zijn van alle bronnen, denk voornamelijk aan overheadverlichting)
Taak / directioneel (verlichting van een gebied waar een taak wordt uitgevoerd)
Accent (drama toevoegen aan een ruimte, decoratief)

De beste verlichtingsontwerpen beginnen met taak- en accentverlichting – en hebben soms zelfs die plafondlamp helemaal niet nodig! Dus als het gaat om het ontwerpen van uw ruimte, maak dan een kleine kaart met licht op basis van hoe u de ruimte wilt gebruiken. Voeg eerst taakverlichting toe – bijvoorbeeld een staande lamp. Dan alle accentverlichting en voeg ten slotte de algemene armatuur toe, zoals de kroonluchter boven de tafel. Elke kamer zou moeten streven naar minimaal 2-3 lichtbronnen om een mooie balans en die prachtige omgevingsverlichting te bereiken!

Verfijn uw stijl

Als u begint met het verfijnen van uw algehele stijl, zal het helpen! Is de ruimte landelijk, modern of chic? Nadat je je kamer (min of meer) hebt gedefinieerd, ga je op zoek naar armaturen die passen binnen die ontwerpstijl. Onthoud ook dat een klein contrast ook altijd leuk is! Probeer stijlen te mixen om de juiste combo te vinden… (hierover meer in het volgende punt).

Maak de combo

Zodra u de locatie, het aantal en de stijl van de armaturen kent die u nodig heeft, kunt u uw hele verlichtingsschema afronden. Bedenk hoe ze samenwerken: heb je wat menging van metalen? Voeg je een aantal verschillende texturen toe (bijvoorbeeld lampenkappen)? Is er een vleugje kleur die past bij de rest van uw ruimte? U wilt wel dat de collectie samenhangend aanvoelt. Maak kennis met uw lampen, weet dat de verschillende soorten een enorm verschil maken in de look en feel van uw huis – en van invloed kan zijn op uw energiekosten. Hier is een kort overzicht van enkele typische peren.

Gloeilamp – De meeste lijken op de zon, geven warm licht, zijn echt typerend voor interieurs en zijn het minst energiezuinig (een 60 Watt gaat maar ongeveer 750 uur mee)
Halogeen – Heeft meer uren dan een gewone gloeilamp, kan behoorlijk heet worden om aan te raken, heeft een hoog energieverbruik.
Fluorescerend – Energiezuinig, maar niet zo goed in termen van kleurweergave, geeft meer koel licht, kan worden gedimd maar niet erg goed, vertraagd oplichten.
LED - Duur, maar gaan het langst mee en zijn de beste op het gebied van energiebesparing, zorgen ervoor dat kleuren er doorgaans geweldig uitzien, de industrie blijft de technologie ontwikkelen – er komen veel ongelooflijke opties uit!

Tip: probeer uw oude gloeilampen langzaam te vervangen door LED’s, zodat u de kosten kunt verdelen.