Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Een winterdepressie

by admin on oktober 20, 2017

Veel mensen ervaren een winterdepressie. Voorheen dachten mensen dat dit kant-en-klare lariekoek was. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat het toch echt een ding is waar meer mensen last van hebben dan je denkt. Er wordt geschat dat in Nederland ongeveer 500.000 mensen last hebben van een winterdepressie. Dit is toch een schrikbarend hoog cijfer. Bij ongeveer 1 op de 40 hiervan is het dusdanig erg dat het overslaat tot een doordrongen diepe depressie die hardnekkig van aard is. Maar hoe ontstaat een winterdepressie.

Vaak is het een samenkomst van verschillende factoren. Aller eerst is er het stof serotonine. Dit is een neurotransmitter. Dit betekent dus eigenlijk dat het signaaltjes doorgeeft in de hersenen en door de zenuwen. Serotonine is een belangrijke stof die stemming en gedrag reguleert. Het speelt een belangrijke rol bij bijvoorbeeld de aanmaak van dopamine. Een dopamine tekort is de reden van de ziekte van Parkinson. Serotonine is hiernaast belangrijk bij processen zoals leren, lichaamstemperatuur en geheugen. Het wordt ook wel het geluk hormoon genoemd.

Hiernaast is zijn er nog twee belangrijke factoren die de oorzaak zijn van een winterdepressie. Aller eerst is de waarschijnlijk meest bekende, een vitamine D tekort. Vitamine D is een vitamine die je verkrijgt en aanmaakt door zonlicht. Doordat in Nederland de zon niet veel schijnt in de winter is een vitamine D tekort aannemelijk. Een vitamine D tekort neemt namelijk een heleboel negatieve gevolgen met zich mee. Twee van deze gevolgen zijn het voelen van lusteloosheid en vermoeidheid. Hiernaast ontstaat er een tekort aan energie.

Als tweede voelen mensen zich vrolijk door licht in het algemeen. Daglicht is nodig om onze stemming te reguleren. Is je wel eens opgevallen dat de lucht overdag blauw is en ’s avonds een oranje/rode gloed krijgt? Het blauwe licht geeft ons energie en ontneemt ons van onze slaap. Het rode licht daarin tegen is slaap bevorderlijk doordat het melatonine aanmaakt. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een daglichtlamp.