Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Eerste hulp handelingen

by admin on augustus 5, 2015

Het verlenen van Eerste Hulp is in vele situaties van levensbelang. Helaas hebben te weinig mensen kennis van EHBO en weten niet hoe ze moeten handelen. Vooral bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal en als jij niet weet wat je moet doen, kun je enkel machteloos toekijken en het noodnummer bellen. Een EHBO cursus volgen is dus geen overbodige luxe. Door een cursus te volgen ben jij in staat om andere mensen te helpen in nood. Mocht je zelf ooit in een noodsituatie terecht komen, hoop je ook dat er mensen in je omgeving zijn die jou kunnen helpen. Om je toch een beetje op weg te helpen, behandelen we hieronder een aantal handelingen. Als het op EHBO aankomt, zijn dit de meest voorkomende handelingen.

 

Heimlich-greep

De Heimlich-greep wordt toegepast als iemand zich verslikt heeft en er wat vast zit in de keel. De desbetreffende persoon krijgt daardoor geen lucht meer en middels de Heimlich-greep kun je de luchtwegen weer vrij maken. Er zit natuurlijk verschil tussen benauwdheidsklachten, een lichte verslikking en een ernstige verslikking. Als het slachtoffer nog kan adem halen, hoesten en praten dan praten we over een lichte verslikking. Bij een ernstige verstikking is dit niet meer mogelijk. Voordat je de Heimlich-greep uitoefent, moet je eerst proberen om het voorwerp los te maken door vijf maal tussen de schouderbladen te slaan. Helpt dit niet, dan ga je over op de buikstoten. Je gaat achter je slachtoffer staan en slaat je handen om zijn middel. Het slachtoffer moet iets vooroverbuigen. Je plaats je vuist boven de navel van het slachtoffer en met de andere hand pak jij je vuist vast. Vervolgens trek je de persoon krachtig naar je toe. Door een EHBO cursus te volgen, weet je precies hoe je dit moet uitvoeren.

 

Reanimeren

Bij een hartstilstand moet er altijd gereanimeerd worden. Het is erg belangrijk dat dit gebeurd in de eerste zes minuten nadat het hart is opgehouden met kloppen. Dit zijn namelijk de belangrijkste minuten om deze handelingen uit te voeren. Bij een hartstilstand kan tevens een AED gebruikt worden. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je een AED moet gebruiken. Bij het reanimeren zonder AED moet je beginnen met dertig borstcompressies. Hierbij zet je de handen midden op de borstkas en duw je het brostbeen zo’n vijf a zes centimeter in. Dit herhaal je dertig keer in een tempo van 100 keer per minuut. Pas op dat je niet met je vingers op de ribben drukt en daarmee een rib breekt. Vervolgens ga je over op de mond-op-mondbeademing. Je lift de kin omhoog en je kantelt het hoofd naar achteren. Knijp de neus dicht en beadem 1 seconde zodat de borstkas omhoog komt. Daarna laat je het slachtoffer uitademen. Dit doe je twee keer. Na twee keer te hebben beademd ga je weer over op de borstcompressies.

Stabiele zijligging

De stabiele zijligging zorgt ervoor dat een slachtoffer niet terug kan rollen op zijn rug of buik. Mocht iemand bewusteloos of niet aanspreekbaar zijn, maar is de ademhaling nog wel normaal, leg deze persoon dan in de stabiele zijliggen. Dit zorgt dat de luchtwegen vrij blijven. Als iemand bewusteloos raakt, verslappen de spieren. Het is dan mogelijk dat de tong in de keel zakt en dat de persoon daardoor stikt. Het is ook mogelijk dat iemand moet overgeven en dan loop je de kans dat de inhoud in de luchtwegen en longen terecht komt. Kniel naast de persoon neer en verwijder een eventuele bril. Zorg dat beide benen gestrekt zijn en een beetje uit elkaar liggen. Je plaats de dichtstbijzijnde arm in een hoek van negentig graden, waarbij de onderarm naar boven wijst. Trek de knie van het been dat het verst van je afligt omhoog. Pak ook de arm vast die het verste weg ligt en trek arm en been langzaam naar je toe. Plaats de hand met de handrug onder de wang. Kantel het hoofd naar achteren en zorg dat de mond in de richting van de grond ligt.

first-aid-850485_640