Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Het nut van slaap

by admin on december 30, 2016

De gemiddelde mens slaapt ongeveer een derde van zijn leven. Er is al meerdere malen onderzocht waarom we precies slapen, maar de vraag is nog niet met zekerheid beantwoord. Wel zijn er meerdere theorieën. Samen met de slaapspecialisten van Slaaploods hebben wij

Over het algemeen kun je slaap zien als een pitstop voor het lichaam, waarbij belangrijke processen in de hersenen plaatsvinden. Zo worden hersencellen en het geheugen ontwikkeld tijdens de slaap.

Slaappatroon

Het slaappatroon is voor iedereen verschillend. Hoe laat iemand gaat slapen en wanneer hij weer wakker wordt, verschilt per persoon. Zo zal de één laat naar bed gaan en langer doorslapen, terwijl de ander om zes uur ‘s ochtends al topfit is. Wanneer je van dit persoonlijke slaappatroon afwijkt, kunnen problemen met inslapen, wakker worden en opstaan het gevolg zijn.

Hoeveelheid slaap

Ook de hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft verschilt per persoon. Een volwassene heeft elke nacht gemiddeld zes tot acht uur slaap nodig, terwijl er ook mensen zijn die aan vijf uur slaap genoeg hebben. Zeven uur slaap per nacht blijkt het gezondste te zijn. Zowel mensen die kort slapen als mensen die lang slapen brengen elke nacht ongeveer dezelfde tijd in diepe slaap door.

Slaap per geslacht

Over het algemeen lijken vrouwen iets meer slaap nodig te hebben dan mannen. We spreken dan over een klein half uur meer. Daarnaast slapen vrouwen slechter dan mannen. Dit is te verklaren door de verschillen qua hormoonhuishouding tussen mannen en vrouwen. Zo zijn vrouwen vaak alerter in de slaap als er kinderen zijn. Dit zou een reden kunnen zijn waarom vrouwen vaak slechter slapen dan mannen.

Gevolgen van slaaptekort

Bij een tekort aan slaap herstelt niet alleen het lichaam minder, maar ook de geest krijgt moeite om zich klaar te maken voor de volgende dag. Slaapgebrek kan leiden tot een intens gevoel van vermoeidheid, humeurigheid, lage weerstand en verminderde concentratie. Ook de reactiesnelheid zal slechter worden naarmate iemand minder slaapt. Na een langere tijd last te hebben van chronisch slaaptekort, zullen er grotere gezondheidsproblemen ontstaan. De stofwisseling gaat achteruit en er is een grotere kans op hart- en vaatziekten, maag- of darmklachten en diabetes. Daarnaast kan slaapgebrek leiden tot depressiviteit en een slecht geheugen.

Wil je deze problemen voorkomen? Lees dan ook eens onze 8 slaaptips!