Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Hoe je goed doet metselen

by sannevermeulen on januari 10, 2019

Muren metselen is een werkzaamheid die je meestal niet zomaar kunt doen, hier is echt ervaring voor nodig. Metselwerk vormt vaak het buitenste van een huis en moet ook goed stevig zijn en lang mee kunnen gaan. Door de financiële groei en toenemende stroom mensen wordt er heel veel bijgebouwd in Nederland waardoor er voor metselaars heel veel werk is, de vraag naar vers bloed is daarmee ook groot.

Hoe wordt je een metselaar?

Mensen die metselaar willen worden kunnen de opleiding metselaar volgen om kennis en ervaring op te doen, dit is een niveau 2 MBO opleiding die twee jaar in beslag neemt. Na deze MBO opleiding kunnen ze doorleren op de opleiding allround metselaar, dit is een niveau 3 opleiding waar dieper op de metseltechnieken wordt ingegaan en waar ze ook lessen krijgen in plannen en wat de taken van de verschillende vakmensen rondom de bouw zijn. De niveau 3 opleiding is onmisbaar als je een wat hogere functie wilt hebben.

Stappenplan metselen

Bij metselen komt best veel bij kijken, er mag niet te weinig, of te veel mortel gebruikt worden, de stenen met op een goede afstand van elkaar en er mogen ook niet teveel mortelresten zitten. De volgende stappen worden gehanteerd bij het metselen van een halfsteense muur:

  • Mortelspecie oppikken met je truweel. Dit is misschien wel de belangrijkste stap in het metselen, het op de juiste manier oppakken van de mortel vergt wel veel oefening.

Metselaars proberen altijd een ‘Worst’ te draaien als ze de mortel oppakken, de hoeveelheid hangt af van de steen waarmee je werkt.

  • De mortel neerleggen: Probeer de mortel in een vloeiende beweging over de gehele lengte die je moet metselen neer te leggen, zodat je de stenen snel kan opstapelen. Bij de eerste rij stenen mag je de mortel wat dikker wegleggen om oneffenheden op te vangen, de muur moet immers perfect waterpas liggen.
  • De eerste steen: Druk de steen op de mortel, gebruik je truweel om de steen op dezelfde hoogte als het gespannen metselkoord te tikken. Bij zwaardere stenen mag je een vuisthamer gebruiken. Haal de mortelresten die onder de steen uitkomen weg en gooi ze terug in de mortelkuip.
  • De andere stenen plaatsen: Strijk met je truweel specie op de kopse kant van de volgende steen, strijk van alle kanten de mortel glad voor een goede verbinding. Duw de steen zowel in de mortel en de ernaast liggende steen.
  • De stenen op maat maken: Je moet bij metselen veel stenen op maat maken om de muur mooi te maken, dit kan je doen met een slijpschijf of een sabel en hamer.
  • De voegen uitkrabben: Als je klaar bent met de muur of als de dag voorbij is, krab de voegen dan alvast uit voordat de mortel hard geworden is, dit vergemakkelijkt het voegwerk.