Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Hoe werkt een strokenfundering precies?

by admin on september 22, 2021

De strokenfundering is de fundering die onder de dragende muur wordt gebouwd. De fundering bestaat uit een dikke strook gewapend beton met daaronder zand. Strokenfundering is een manier van funderen op staal. Dit betekent dat het op vaste grond is gebouwd en er geen palen worden gebruikt. De vorstgrens is de diepte van de grond waarop de grond in de winter kan bevriezen. De grens bevindt zich op een diepte van ongeveer 60 cm. Bij deze manier van funderen moet de inbouwdiepte minimaal op de vorstlijn zijn. Als de grond onder het stalen fundering gebouw bevriest en vervolgens ontdooit, wordt de vloer iets verhoogd, buigt de vloer naar achteren. 

Er wordt een sleuf van minimaal 60 cm diep onder de vorstgrens gegraven zodat dit niet gebeurd. De breedte van de groef is meestal ook ongeveer 60 cm. Vervolgens wordt in deze groef een houten of EPS (piepschuim) sjabloon gemaakt, die bestaat uit een in de grond gestoken piketpalen en een houten plank in het midden.

De bekisting van een fundering

In de bekisting wordt een laag zand van 5 tot 10 cm dik gelegd, die goed moet worden geëgaliseerd. Dan is het de bedoeling om de bekisting af te dekken met plastic folie, zodat vocht niet te snel uit het verse beton kan ontsnappen. Hierop wordt een laag beton van ongeveer 20 tot 30 cm geplaatst. Een derde van deze hoogte moet eerst worden gestort. Ga vervolgens verder met het gieten van gewapend beton en giet vervolgens 2/3e van de bekisting vol. Hierna is de bekisting volledig gevuld en bent u bijna klaar voor de strokenfundering. Houd er rekening mee dat het gewicht van het beton de wanden van de bekisting naar buiten zal duwen en daarom moeten dwarsbalken of klemmen de bekisting bij elkaar houden. Nadat het beton is gestort en uitgehard, kan de houten bekisting worden verwijderd en kan een strokenfundering worden gemaakt.