Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Hoe zicht het omtrent de regelgeving van BHV?

by admin on mei 21, 2015

Veel bedrijven weten zich ondanks de overload op internet nog geen raad met hun BHV. Dit komt deels doordat er geen duidelijke wetgevingen zijn rondom BHV. Wel zijn er enkele bepalingen welke zeggen waar uw bedrijf wel aan moet voldoen. BHV is verplicht binnen de organisatie ook al valt de hoeveelheid aanwezige BHV’ers te betwisten.

Een aanwezige BHV’er

Volgens de Arbowet is een organisatie ten alle tijde verplicht om een BHV’er aanwezig te hebben welke de bedrijfshulpverlening kan regelen. Of je nu een personeelslid hebt of een organisatie met tientallen medewerkers, er moet altijd een bedrijfshulpverlener aanwezig zijn. Wanneer je een eenmanszaak hebt zonder personeel kan deze verplichting toch vervallen. Heb je de BHV niet goed in elkaar zitten? Houd er dan rekening mee dat hier strenge boetes op kunnen staan.

Het aantal BHV’ers staat dus niet vastgesteld. Echter is BHV wel verplicht. Wel moet een BHV’er kunnen voldoen aan een eventueel calamiteitenplan waardoor bij grotere organisaties één bedrijfshulpverlener vaak niet volstaat. Daarnaast moet er ook tijdens vakantiedagen, verlof of ziektes iemand aanwezig zijn.

Wat moet een BHV’er doen?

  • Wanneer je als bedrijfshulpverlener actief bent dan ben je verantwoordelijk voor meerdere taken. Je belangrijkste taken zijn dan:
  • Verlenen van hulp na ongevallen of calamiteiten
  • Het bestrijden van een beginnende brand en de gevolgen van een ongeval zoveel mogelijk inperken van eventuele gevolgen.
  • Alarmeren en evacueren van alle aanwezigen binnen het bedrijf.

In geval van nood is het dus belangrijk dat je weet hoe er gehandeld moet worden. Zo ben ook bekend met het aanleggen van verbanden of zelfs het reanimeren zodat je meteen kan ingrijpen voordat de hulpdiensten gearriveerd zijn. Wanneer de hulpdiensten zijn gearriveerd ben je ook het aanspreekpunt. Jij weet de vluchtroutes, waar de brandkranen zitten en of het complete gebouw is geëvacueerd.

Eisenpakket voor een goede BHV

  • Een BHV’er moet één gedegen BHV cursus hebben gevolgd en de uitrusting moet voldoende zijn om zijn te verwachten taken op een goede manier uit te voeren.
  • Zorg voor een goede herhalingscursus. Kosten van een EHBO cursus worden vaak zelfs vergoed!
  • Zorg voor iemand met een binnendienst, zodat deze zovaak mogelijk aanwezig is!
  • Vrijwilligers zijn vaak de meest betrokken BHV’ers. Verplicht het iemand dan ook niet.
  • Voor een stimulans kun je kiezen voor een kleine vergoeding op jaarlijkse basis.