Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Is HSP hetzelfde als introvert?

by ARTICULUS.nl on juli 13, 2018

Tegenwoordig gaan er veel verschillende begrippen rond die ongeveer met hetzelfde te maken hebben: introvert, extravert, ambivert, hoogsensitief, etc. Voor mensen die er weinig van af weten lijkt dit misschien allemaal met elkaar te maken te hebben, maar er is wel degelijk een verschil.

Laten we beginnen met HSP of hoogsensitief. Als je hoogsensitief bent, dan is jouw zenuwstelsel gevoeliger dan bij andere mensen. Het is dus een lichamelijke eigenschap waar je mee geboren wordt. Elain Aron is een docent psychologie, en zij heeft al veel onderzoek gedaan naar HSP. Zij heeft aan kunnen tonen dat het geen eigenschap is, maar echt een biologisch kenmerk. Het uit zich vaak in het dieper en intenser binnenkomen van prikkels van buitenaf. Daarom is de buitenwereld soms best vermoeiend voor mensen die moeten omgaan met hooggevoeligheid.

Dit is waarom het op introvert zijn lijkt voor sommige mensen. Als je introvert bent, dan ben je over het algemeen liever alleen dan met mensen. Het is niet zo dat je andere mensen niet leuk vindt, je kunt dat ook gezellig vinden, maar je bent ook graag alleen en als je met anderen bent, heb je vooral 1-op-1 contact. Je houdt je veel bezig met de wereld in je hoofd en je denkt diep na over dingen. Veel hoogsensitieve mensen hebben ook deze eigenschappen ontwikkeld, omdat het goed samengaat met HSP. Het grote verschil tussen HSP en introvert zijn, is dat HSP een lichamelijke eigenschap is, zoals eerder genoemd, terwijl introvert zijn een gedragskenmerk is, waar je niet per se mee geboren bent. Je kunt bijvoorbeeld als kind erg extravert zijn en later meer introvert worden. Dit gedrag is vaak aangeleerd.

Uiteindelijk maakt het niet zo veel uit hoe je het noemt, als je van jezelf maar weet hoe je in elkaar zit. Welk label je daar vervolgens aan geeft maakt niet zo veel uit.