Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Lokaal hout hergebruiken voor CO2 reductie

by Wim Vlekken on januari 10, 2019

Weert, 10 januari 2019 – Na de oprichting van de Stichting Weerterlandhout heeft het even geduurd voordat het initiatief daadwerkelijk tot zijn recht kwam. De januari storm van 2018 heeft daar zeker aan bijgedragen. Van de gesneuvelde bomen kan de stichting ruim driekwart van de gemeente overnemen. Inmiddels zijn alle bomen tot planken gezaagd en liggen op twee locaties te drogen. Ook de eerste klanten melden zich om van dat hout nuttige voorwerpen te laten maken. Zo zorgt de stichting dat het in het hout opgeslagen CO2 voorlopig niet in de atmosfeer terecht komt en voor de bewoners van Weert nuttige diensten bewijzen als parkmeubel, informatiebord of speelplek.

Voor de oprichting van Weerterlandhout werden de gevelde bomen door de aannemer versnipperd en als biobrandstof verkocht. Dit was voor onder andere Stichting Groen Weert een ongewenste situatie. Hoewel deze praktijk door de overheid bevorderd en zelfs gesubsidieerd wordt is het een belasting voor het milieu. Bij verbranding van hout komen diverse verbrandingsgassen en fijnstof vrij, die belastend zijn voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Er wordt steeds nadrukkelijker geroepen dat houtstook verboden moet worden, zowel bij particulieren (open haard) als bij de industrie (energiecentrales). Daarnaast wordt de vrijgekomen CO2 op een onjuiste manier geregistreerd, zodat het lijkt dat de vrijgekomen koolstof circulair is – want bij herplant nemen nieuwe bomen weer CO2 op. Een misvatting: er gaapt een enorm gat in de tijdrekening. Een boom doet er 80 tot soms wel meer dan 100 jaar over om zijn massa op te bouwen. In een Energiecentrale is zo’n boom van 30 ton binnen minder dan een uur opgebrand. Daar kan de natuur niet tegenop. Het gevolg is ontbossing en dat zien we nu al gebeuren.

Door alleen reststromen als biobrandstof te gebruiken, zoals internationaal afgesproken, en de hoofdmassa nuttig te gebruiken wordt CO2 langer vastgehouden. Dit werkt niet uitstoot verhogend en bedreigt het klimaat veel minder. Stichting Weerterlandhout is daarmee een van de Nederlandse organisaties die lokaal hout nuttig gebruikt en meehelpt de opwarming van het klimaat te remmen.