Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

OCD en dwangneurose

by Gerard on september 16, 2014

Naar schatting heeft één op de vijftig mensen dwangneurose. De patiënt heeft veel last van angstgedachten. Om de angst op te heffen worden dwangrituelen uitgevoerd.

In veel gevallen is de ziekte overgeërfd van ouders of grootouders. Ook kan er sprake zijn van dwang wanneer men last heeft van depressie. Ook mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette kunnen dwangklachten krijgen.

In stressvolle perioden kan dwang heftiger zijn dan in rustige perioden. Soms nemen de dwangklachten minutenlang van iemands tijd in beslag. Men kan door de dwangklachten te laat komen op afspraken.

Een vorm van de dwangneurose is smetvrees. Bij smetvrees staat te angst om besmet te raken door aanraking centraal. Het kan hierdoor maar net zijn dat men essentiële en zelfs noodzakelijke voorwerpen niet meer aanraakt. Denk aan bestek, trapleuningen, etc. Denk aan trapleuningen die niet worden gebruikt of deuren die worden geopend door met de ellebogen de deurkruk te gebruiken.

Veel mensen met dwangneurose hebben controledwang. Hierbij zullen dwanghandelingen uitgevoerd worden die gericht zijn op het controleren van dingen. Bij het weggooien van een oude krant wordt bijvoorbeeld overdreven vaak gecontroleerd of er geen belangrijke post tussen zat. Ook kan het zijn dat langdurig wordt gecontroleerd of de elektrische apparaten en gaskranen in orde zijn voordat men het huis verlaat.

Het is wellicht overbodig om te vertellen dat de dwanghandelingen veel tijd kosten. En het is vervelend wanneer de patiënt door de dwangrituelen te laat op afspraken komt. Het is dan ook belangrijk dat men de hulp krijgt van een psychiater.

Veel patiënten hebben baat bij exposure en responspreventie. Deze methodiek heeft als doel: het afleren van de dwangrituelen. Het is wellicht overbodig om te vertellen dat hier wel enige tijd overheen gaat.

Een andere manier om de dwangneurose te behandelen is door middel van medicijnen. In het geval er ook sprake is van een depressie krijgt dit zelfs de voorkeur. Men kan angstremmers of antidepressiva voorschrijven.