Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Tuin in februari

by admin on januari 29, 2013

De maand februari staat voor de deur en dat betekent vaak goed nieuws voor de tuin. De dagen worden wat langer en de temperatuur kan soms al flink stijgen. Tijd om het tuinieren weer op te pakken en de tuin voor te bereiden op het komende seizoen. Wij van Fonteyn geven wat tips over tuinieren in februari.

Tuin in februari: Het gazon

In februari is het belangrijk om nog niet te veel aan het grasveld te doen. Ga bij regen en plassen niet over het gazon lopen, hierdoor wordt de grond aangetrapt en verdwijnt de lucht uit de grond. Zo wordt vervolgens de grondstructuur vernield en neemt de grond geen water meer op. Wel kun je een aantal keer met een riek in de grond prikken, waardoor het overtollige water weg loopt.

Tuin in februari: Beplanting

Planten kunnen in principe gepoot worden. Wanneer de temperatuur stijgt en de aarde opwarmt zullen de planten aanslaan. Houd nieuwe planten in het begin wel goed in de gaten. Tip: februari is een goede maand om kuipplanten neer te zetten. Gebruik potgrond met klei, dit houdt het water beter vast. 

Tuin in februari: De vijver

In februari is er niet veel aandacht nodig voor de vijver. Het kan natuurlijk vriezen, mocht dit zo zijn en bevriest het water, zorg dan dat het wateroppervlak plaatselijk open blijft. Als het niet vriest en het water is niet bevroren, kun je vissen beter niet voeren. Wanneer het water -5°C wordt het voer niet meer opgenomen, door vertraagde lichaamsfuncties. Wees wel alert op zuurstoftekort en ziekteverschijnselen.

 

Tuin in februari: Snoeien

Je kunt in februari alvast voorzichtig beginnen met de snoeiwerkzaamheden. Wees wel zeker dat het niet meer gaat vriezen, snoei nooit als het vriest!

 

Bomen en heesters
Ga voor het snoeien van een boom na of het gemakkelijk bloedende bomen zijn. Gemakkelijk bloedende bomen verliezen namelijk veel vocht wanneer ze gesnoeid worden. Je kunt bij dit soort bomen vaak beter na het uitlopen beginnen met snoeien. 

Voorjaarsbloeiende struiken
In februari kun je beter nog even van deze struiken afblijven. (Flinke) vorst kan na het snoeien van deze planten veel schade aanrichten en soms zelfs fataal zijn voor de plant. Snoei deze liever in het voorjaar! Voorbeelden van voorjaarsbloeiende struiken zijn de Prunus, Forsythia en Ribes.

Winterbloeiende planten
Deze planten mogen na de bloei wél gesnoeid worden. Knip de uitgebloeide stelen kort af, voor een goede vertakking. Bemest ze na afloop voor een extra stimulans. Voorbeelden van winterbloeiende planten zijn de Forsythia, Winterjasmijn en Struikheide.

Afgestorven bladresten
Met het uitzicht op een nieuw groeiseizoen is het belangrijk deze maand afgestorven bladresten te verwijderen!

Tuin in februari: Overige tips

  • Verwijder het onkruid
  • Bemest de border, heesters en rozen met bijvoorbeeld gedroogde koemest(korrels)
  • Klimplanten kun je opnieuw opbinden of leiden
  • Ruim alle takken en bladeren op
  • Bemest de borders en het gazon
  • Geef kuipplanten met mate water
  • Strooi niet met zout, dit beschadigt de planten
  • Overwinterende kuipplanten meer in het licht zetten