Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Waarom droom je?

by admin on september 14, 2015

In je dromen worden de vreemdste dingen werkelijkheid. Vervolgens word je uit het niets wakker, lig je gewoon op je Slaaploods eenpersoons boxspring en herinner je nog dat je in je droom een wereldberoemde danser of een beruchte crimineel was, terwijl je normaal gewoon werkzaam bent als boekhouder of nog studeert. Echter kun je je niet elke droom herinneren en weet je vaak niet eens of je wel gedroomd hebt. Nu hoor ik je vragen: waarom dromen mensen? En hoe worden deze dromen gecreërd? In dit artikel wordt het duidelijk!

Verschillende slaapcycli

De slaap van een mens bestaat uit meerdere verschillende onderdelen. Zo bestaat één nacht slaap uit ongeveer vier tot vijf slaapcycli, welke in elke slaapcyclus worden doorlopen. De eerste vier fasen van deze cyclus worden de non-REM slaap genoemd. De vijfde cyclus heet de REM-slaap. REM is een afkorting voor ‘Rapid Eye Movement’, wat staat voor ‘snelle oogbewegingen’.

Tijdens de eerste vier stadia van de slaap daalt je hersenactiviteit. In het derde en het vierde stadium is de hersenactiviteit het laagst, waardoor deze stadia ook wel de diepe slaap worden genoemd. Dit zijn vooral de stadia waarin je lichaam en geest herstellen. In het vijfde stadium van de slaap stijgt de hersenactiviteit echter weer tot het originele niveau dat je ook hebt wanneer je wakker bent. Bij dit slaapstadium bewegen je ogen erg snel op en neer. Ook is het mogelijk dat je bepaalde bewegingen maakt. Hier komt dan ook de naam Rapid Eye Movement vandaan.

Hoe langer je slaapt, hoe lager de hoeveelheid diepe slaap wordt en hoe groter de hoeveelheid REM-slaap wordt. De hoeveelheid REM-slaap neemt per cyclus steeds weer toe.

80 tot 90 procent van de diepe slaap vindt plaats in de eerste twee tot drie slaapcycli. Het verschil tussen de kortslapers en de langslapers zit hem dan ook in de hoeveelheid REM-slaap. Als je zes uur slaapt heb je al even veel diepe slaap als wanneer je negen of zelfs tien uur slaapt.

Wat hebben dromen met REM-slaap te maken?

Het is mogelijk om te dromen tijden de eerste vier stadia van je slaap, maar je dromen vinden vooral plaats tijdens de REM-slaap. Het grote verschil tussen de dromen in deze stadia is dat de dromen bij de eerste vier stadia van de slaap vaak niet worden onthouden. Zoals eerder vermeld is stijgt in de vijfde fase van de slaap de hersenactiviteit weer. Een deel van onze hersenen stuurt dan eens in de ongeveer 90 minuten een aantal elektrische impulsen naar de rest van onze grijze massa. Deze impulsen vinden heel willekeurig plaats. Een ander deel van de hersenen verwerken deze impulsen vervolgens weer. Op welke manier deze signalen geïnterpreteerd worden kan veel over de persoon in kwestie zeggen. De hersenen zijn namelijk op zoek naar een betekenis voor deze signalen, welke eigenlijk niet echt een betekenis hebben. Dit probleem wordt door je hersenen opgelost door te zoeken in de informatie die al is opgeslagen in je hoofd, met alle gevolgen van dien. Zo willen je huidige problemen en je dagelijkse bezigheden nog al eens voorkomen in je dromen!