Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Waarom we een kerstboom hebben

by ARTICULUS.nl on oktober 5, 2018

De kerstboom is in deze tijd niet meer weg te denken uit onze huizen in december. De boom wordt vaak uitvoerig versierd met ballen, slingers en lichtjes om er daarna natuurlijk alle cadeautjes onder te leggen. We doen dit al jaren. Elk jaar weer gaan we door de moeite van een boom in huis zetten en alle versieringen op en af tuigen, om hem vervolgens met oud en nieuw in de fik te zetten. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Waar komt het vandaan en wie heeft het verzonnen? 

Vroeger was een boom een symbool van vruchtbaarheid en levenskracht. Het waren belangrijke natuurelementen voor de Romeinen en de Germanen. De Germanen geloofden in boomgeesten. Volgens hen hadden deze geesten speciale krachten en zorgden voor een goed leven. De Germanen begonnen op te merken dat er een boom was die eigenlijk het hele jaar door groen bleef: de groene den. Alle andere bomen verloren hun bladeren en werden kaal. Ze begonnen de bomen te versieren en te aanbidden om de boomgeesten tevreden te houden en in de hoop dat de geesten vruchtbaarheid zouden brengen. De bomen werden versierd met appels en slingers, en soms zelfs met zilver en goud. 

Kerstballen kwamen pas in de 17e eeuw kijken. De ballen begonnen als een wedstrijdje wie de grootste glazen bol kon blazen. Deze werden dan in de deuropeningen gehangen om boze geesten op afstand te houden. Later werden ze steeds kleiner en lichter gemaakt, zodat ze ook makkelijker aan een tak konden hangen. De piek op de kerstboom is erg christelijk. Het is de ster die naar Jezus Christus leidt. De lichtjes in de kerstboom staan volgens de christenen voor nieuw leven. Vroeger werden er echte kaarsen in de boom gezet. Dit zorgde nog wel eens voor wat brandjes. Tegenwoordig hoeven we ons daar gelukkig niet meer druk over te maken en hebben we gewoon elektrische lichtjes.  

Veel mensen vinden een echte boom niet altijd even handig, omdat er veel naaldjes vanaf vallen en et zorgt voor veel rotzooi. Ze vinden het niet fijn om elk jaar een nieuwe boom te kopen. Gelukkig kan je tegenwoordig via internet ook gewoon een kerstboom bestellen. Deze kunstkerstbomen zijn ideaal voor de mensen die geen echte willen. Als je er helemaal geen moeite voor wil doen, is er ook gewoon een kant en klare kerstboom te bestellen.