Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Wat is het verschil tussen grind of siersplit?

by Roscello on mei 29, 2019

Herken je deze vraag? Je bent opzoek naar een mooie bodemvuller voor in je tuin of de oprit. Je rijdt naar een tuincentrum of een grindwinkel om te bekijken wat je opties zijn. En voor dat je het weet sta je voor de keuze om te kiezen tussen grind op split. Beide soorten zien er mooi uit, maar wat is het verschil?

Kiezen je voor grind of split

Het verschil tussen grind of split is eenvoudig uit te leggen. Siergrind heeft een mooie ronde vorm en wordt gewonnen uit de rivier. Het grind heeft zijn ronde vormen te danken aan de natuur. Dit komt doordat de stenen natuurlijk worden geslepen door het stromende water van de rivier. Tegenwoordig kan grind ook machinaal geslepen worden, met behulp van speciale trommels. Tijdens dit proces wordt grind een geruime tijd door ander grind gerold, tot het zijn ronde vormen krijgt.

Siersplit kan je herkennen aan de hoekige vormen en wordt ook wel een breuksteen genoemd. Siersplit krijgt niet op een natuurlijke wijzen zijn vormen. Het split wordt namelijk in een steengroeve gespleten. Door de manier van breken heeft siersplit een puntige vorm. De split laag blijft hierdoor beter liggen dan grind, doordat het split minder over elkaar rolt. Dit draagt ook bij aan een stabielere laag waar je gemakkelijk overheen kan lopen of rijden.

Verschillende kleuren

Net als grind is ook split verkrijgbaar in diverse kleuren. Van rood tot geel, grijs, zwart en zelf blauw. Het gebruik van de juist kleur siersplit bepaald in grote mate de sfeer van de tuin. Ben je opzoek bent naar een strakke moderne tuin? Gebruik dan een grijze splitsoort. De kleuren geel en rood worden vaak in de tuin gebruikt voor het creëren van een mediterrane sfeer. Zo waan je je zelf weer helemaal in de vakantiesferen.

Voordelen van siersplit

Split is niet alleen een mooie toevoeging in de tuin, maar heeft ook nog een paar praktische voordelen:

  • Siersplit is onderhoudsarm, bewerkbaar en gemakkelijk aan te leggen.
  • Split is goed te combineren met bestrating voor een speels effect.
  • Het split is waterdoorlatend. Zo creëer je een mooi afgewerkte tuin en verminder je de kans op wateroverlast.
  • Je kan siersplit ook gebruiken voor een nette afwerking van tuinperkjes.

Tip: Geef onkruid geen kans en gebruik tijdens het aanleggen een anti-worteldoek. Een worteldoek helpt ook tegen het verzakken van het split.

Waarom heeft het split een lichtere kleur?

Heeft het split een lichtere kleur bij aanlevering? Geen paniek, het is eenvoudige op te lossen. Tijdens het breken van het split komt er stof vrij die zicht vastplakt aan het split. Hierdoor ontstaat er een kleurverandering.
Het wordt dan ook aangeraden om het split goed schoon te spuiten met de tuinslang. Zo verwijder je een gedeelte van de stof al verwijdert. Om het stoflaagje compleet te verwijderen zijn er wel een paar goede regenbuien nodig.

De Grind-webshop.nl

Op zoek naar siersplit in de omgeving van Lunteren? Bij de Grind-webshop vind je een ruim assortiment split in diverse maten en kleuren. Het split wordt geleverd per bigbags van 500 tot 1500 kg. Maak je bestelling compleet met een anti-wortel doek of splitplaten. Vragen of advies? Bel ons gerust of neem contact op via het contactformulier.

artistiq-dude-1613254-unsplash (1)