Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Wet Victoria: burgemeester sluit woning na schietincident

by Usenetdude on september 8, 2018

Dit artikel gaat over: burgemeester sluit woning na schietincident. We zagen dit enige tijd geleden in Breda gebeuren. Twee woningen werden in de nacht beschoten. Deze woningen gingen op last van de burgemeester maanden dicht. Wat is hiervan de juridische basis?

Juridische basis

De burgemeester heeft besloten de twee woningen te sluiten. De burgemeester is bang voor verstoring van de openbare orde. De burgemeester beroept zich op artikel 174a van de Gemeentewet. Ook wel bekend als de “Wet Victoria”. Dit ten gevolge van de gedragingen die zich rondom deze huizen hebben plaatsgevonden. De sluiting is alleen mogelijk als er sprake is van een situatie waarbij de veiligheid en gezondheid van omwonenden in het geding is. De burgemeester vond  dat de veiligheid van de bewoner(s) en de buurtbewoners niet meer kan worden gegarandeerd.

De Wet Victoria

Artikel 174a Gemeentewet
In artikel 174a van de Gemeentewet staat kort samengevat het volgende:

De burgemeester kan besluiten een woning te sluiten, indien door gedragingen in de woning de openbare orde wordt verstoord. Deze bevoegdheid komt de burgemeester ook toe in geval van ernstige vrees daarvan. De burgemeester bepaalt de duur van de sluiting. In geval van ernstige vrees voor herhaling van de verstoring van de openbare orde kan hij besluiten de duur van de sluiting te verlengen. De burgemeester bepaalt hierbij de duur van de verlenging.