Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Wetenschappers ontwikkelen techniek voor DNA-opslag

by admin on maart 9, 2017

Er is door Amerikaanse onderzoekers een techniek ontwikkeld waarbij er veel informatie opgeslagen kan worden in DNA-strengen. Met deze technische vertaling kon onder andere een compleet besturingssysteem, een film en een cadeaukaart opgeslagen worden. Deze informatie kon vervolgens zonder fouten ook weer teruggehaald worden.

Natuur
De techniek waarbij informatie in DNA wordt opgeslagen is natuurlijk al bekend vanuit de natuur. De genetische gegevens van ons lichaam worden namelijk in DNA opgeslagen. Een streng DNA bestaat uit een lange reeks van variaties met bouwblokken die de letters A, C, G en T bevatten. De volgorde van deze letters bepaalt de genetische informatie. Het is de onderzoekers nu gelukt om dit om te zetten in binaire informatie. Dit wil zeggen dat enen en nullen in de vier letters omgezet worden. Met deze techniek kunnen onderzoekers 215.000 keer zoveel data opslaan in één gram DNA als in een harde schrijf met 1 terabyte.

De techniek is niet helemaal nieuw
De DNA-techniek is niet helemaal nieuw, echter is de hoeveelheid gegevens die opgeslagen kan worden nu groter dan ooit. In 2011 werd er voor de eerste keer informatie opgeslagen in een DNA-streng. Een probleem wat onderzoekers tegenkomen is dat het op het moment alleen mogelijk is om enkele honderden letters tegelijk te coderen. Het menselijk DNA bestaat daarentegen uit meer dan 6 miljard verschillende letters. Een oplossing hiervoor is om gebruik te maken van overlappende pakketjes met code. Aan de hand van deze pakketjes kan alle data teruggevonden worden, ook als er iets verloren gaat. Dit komt door de overlappende delen.

Beperkt houdbaar
De techniek is beperkt houdbaar, aangezien DNA vergaat als er informatie uit gehaald wordt. Echter kan DNA eenvoudig gekopieerd worden, wat een belangrijke oplossing is. De techniek zal de komende jaren nog niet breed gebruikt worden. Het zal nog minstens 10 jaar duren voordat het overal toegepast wordt.