Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Consument gaat vaker naar tussenpersoon voor hypotheek

by admin on juni 27, 2014

Onderzoek uitgevoerd door de Autoriteit Financiële Markten toont aan dat Nederlandse consumenten steeds vaker een tussenpersoon raadplegen voor het afsluiten van een hypotheek. Banken en andere financiële instellingen, ook wel direct writers genoemd, verliezen hierbij belangrijk terrein.

De tussenpersoon, ook wel bekend als intermediair kan in tegenstelling tot de bank of financieringsinstelling samen met de consument ‘shoppen’ bij verschillende aanbieders van hypotheken en financiële producten. Dit fenomeen in combinatie met het steeds verder groeiend wantrouwen in banken en andere financiële instanties maakt de positie van het intermediair sterker.

Het onderzoek van de AFM

Volgens cijfers van de AFM wordt momenteel ongeveer 60% van de hypotheken via het intermediair gesloten. Hoewel dit een goede trend voor ondernemend Nederland is, houden veel advieskantoren hun hart vast met het oog op de ingrijpende wijzigingen in het beloningssysteem voor adviseurs wat vanaf 2013 zal gaan spelen.

De toekomst vanaf 2013

Hoewel volgens de AFM slechts een kwart van de hypotheekadviezen op basis van provisie wordt betaald, vergeet de AFM voor het gemak dat er een grote groep consumenten is, die gedwongen een maximale hypotheek moet afsluiten. Bijkomende kosten als hypotheekadvies kosten, makelaarscourtage en notariskosten passen vaak niet meer binnen het maximaal te lenen bedrag door de consument. En dat maakt een en ander nog lastiger.

Ongeveer zestig procent van de hypotheken wordt volgens de toezichthouder nu via een intermediair gesloten. Het aandeel van de tussenpersoon (41 procent) is voor het eerst groter dan dat van de banken. Het marktaandeel van hypotheekwinkels is stabiel rond de twintig procent.

Slechts een kwart van de hypotheekadviezen wordt nog met provisie betaald, aldus de AFM. Volgend jaar gaat een provisieverbod in dat financiële intermediairs verplicht om hun kosten direct bij de klant in rekening te brengen.