Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Het organiseren van de BHV

by admin on december 23, 2015

Zoals iedereen wellicht al weet is bedrijfshulpverlening (BHV) verplicht voor elke bedrijf. Maar hoe regel je dit het beste? Je leest het hier!

Waarom is BHV verplicht?

De BHV verplichting bestaat natuurlijk niet voor niets. Een bedrijfshulpverlener is namelijk degene die actie onderneemt in geval van een noodsituatie. De bedrijfshulpverlener is verantwoordelijk voor het snel en adequaat handelen als zich een calamiteit voordoet. Wanneer het alarm gaat slaat de BHV’er toe en evacueert hij het gebouw. Is er sprake van een bedrijfsongeval, dan schiet de BHV’er te hulp. De eerste momenten bij een ongeval zijn namelijk het belangrijkst.

Ondanks het belang van BHV staat niet duidelijk in de Arbowet vermeld hoe de BHV precies georganiseerd moet zitten. Gelukkig zijn er wel een aantal richtlijnen en tips waar je rekening mee kunt houden:

  • Hou rekening met de grootte en de aard van het bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat je werknemers hun werkzaamheden zo veilig mogelijk kunnen uitvoeren.
  • Je kunt een risico-inventarisatie en evaluatie opzetten, waardoor je alle aanwezige risico’s duidelijk in kaart brengt om hier vervolgens op in te spelen.
  • Maak een calamiteitenplan.
  • Maak een ontruimingsplan. Dit kan ook een onderdeel zijn van het calamiteitenplan.
  • Wanneer de risico’s in kaart gebracht zijn kun je het aantal BHV’ers bepalen.

Hoeveel BHV’ers heb ik nodig?

Het minimaal of maximaal aantal BHV’ers staat niet in de Arbowet vermeld. Toch is het belangrijk dat er altijd voldoende BHV’ers op locatie zijn. Je kunt zelf een inschatting maken over het aantal BHV’ers. Zo kan het voorkomen dat jij de enige BHV’er bent. In dat geval moet je ervoor zorgen dat iemand deze taak over kan nemen in jouw afwezigheid. Tijdens openingstijden moet er altijd een BHV’er aanwezig zijn.

Kan ik ook BHV’er worden?

Iedereen kan BHV’er worden, mits je de vereiste BHV cursus succesvol afgerond hebt. Deze BHV cursus duurt vaak twee dagen. Tijdens deze twee dagen leer je hoe je levensreddende handelingen moet toepassen, hoe je branden moet bestrijden, hoe je een gebouw moet ontruimen en hoe je communiceert met de hulpdiensten. Na het afronden van de BHV cursus moet je minimaal één keer per jaar een herhalingscursus volgen.


Voor vragen over BHV of een BHV training kunt u terecht op www.veiligheids-trainingen.nl.