Sinds de jaren negentig heeft lenen een enorme vogelvlucht genomen. De sky was lange tijd the limit. Daar schijnt nu verandering in te komen. Steeds meer consumenten raken financieel in de problemen en dus is het tijd voor nieuwe regels bij lenen en hypotheek.
Zoals cijfers van het BKR en enkele onderzoekscommissies aantonen is een groot aantal Nederlanders in de problemen gekomen doordat er ’teveel’ is geleend. Deze hoge schulden kunnen veroorzaakt zijn door creditcards, persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en zelfs de hypotheek. Het is niet voor niets dat het doorlopend krediet gekscherend doodlopend verdriet wordt genoemd. Een lening moet worden terugbetaald. Ook wanneer het financieel en economisch even wat tegenzit.
De jaren negentig en later hebben gezorgd voor een grote sprong in welvaart van veel Nederlanders. De consumptiemaatschappij voerde de boventoon. Dat resulteerde in een markt waar bijna alles mogelijk was. Op zich was dit best aardig. Lange rijen bij de MediaMarkt, restaurants zaten vol en de juwelier beleefde gouden tijden. Maar zoals het wel vaker gezegd wordt, na zeven vette jaren, komen 7 magere jaren. Hoewel er niet direct sprake is van een periode van 7 jaar, is het wel degelijk zo dat er met enige zekerheid is te voorspellen dat na een lange periode van economische groei er een pas op de plaats of zelfs neergang komt. In deze periode zijn we nu aanbeland.
De waarschuwing die we met zijn allen hebben gehad zorgt ervoor dat de overheid nieuwe regels moet bedenken om de burger te beschermen. Te beschermen tegen de risico’s die verbonden zijn aan het afsluiten van leningen, hypotheken, creditcards en andere vormen van krediet.
Zo wordt het in de toekomst lastiger een lening af te sluiten. Worden de tophypotheken aan banden gelegd en wordt het voor starters en ondernemers vrijwel onmogelijk 100% van de woningwaarde te financieren. Kortom, als toekomstig eigen woning bezitter wordt het alleen maar beter om eerst vermogen op te bouwen voordat een hypotheek kan worden verkregen. Op zich geen verkeerd beeld wanneer men weer net als in de jaren 60, 70 en 80 eerst gaat sparen voordat men over kan gaan tot de aankoop van dure goederen.