Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Onderwijs op afstand aan The Open University kan heel dichtbij zijn Moderne techniek bewerkstelligt collegegevoel en contact tussen studenten en docenten.

by admin on mei 29, 2014

Robert Ensor kleinMet behulp van moderne techniek voelen studenten aan The Open University zich achter hun beeldscherm alsof ze in de collegebanken zitten. Dankzij nieuwe communicatietechnieken hebben de studenten die afstandsonderwijs volgen de keuze of ze bepaalde onderdelen zelf uit het traditionele boek halen, of dat ze dezelfde dynamische en interactieve stof downloaden op hun pc, tablet of iPad, waardoor ze ook contact met medestudenten en docenten kunnen hebben. Binnen het online-conferentiesysteem van The Open University hebben ze voor de leeractiviteiten regelmatig contact met elkaar via tutorials of informele studiegroepen. Daarnaast bestaat er afhankelijk van de studierichting verplichte aanwezigheid op college, maar zijn er ook bijeenkomsten die door The Open University, oud-studenten of docenten worden aangeboden. Wie aan zo’n bijeenkomst niet kan deelnemen kan die veelal ook vanuit huis in een webinar volgen en dan via chat aan de discussie deelnemen. Een docent begeleidt per module in de regel 18 tot 20 studenten, organiseert on-  en offlinetutorials, beoordeelt projecten en huiswerk, motiveert de studenten in de studievorderingen en beantwoordt individuele vragen over de leerstof via e-mail, per telefoon of via het online-conferentiesysteem. “Eigenlijk kan men aan The Open University nauwelijks spreken van afstandsonderwijs, het is eerder dichtbij-onderwijs als dat woord zou bestaan”, meent Robert Ensor, Marketing vertegenwoordiger voor het MBA-programma in Nederland. “Want in een traditioneel hoorcollege aan een universiteit is de afstand tot de laatste tien rijen erg groot, áls ze daar al verstaan wat er gezegd wordt”, zegt Ensor.
Afstandsonderwijs betekent voor de meesten parttime studeren. Een voordeel is dat ze de verworven kennis direct kunnen toepassen in hun werk. Zo wordt hun bijvoorbeeld bij de MBA-opleiding geleerd om casusssen en de oplossingen ervan op hun eigen onderneming toe te passen.

De OU-docenten hebben sinds de oprichting van The Open University in 1969 een geheel eigen, veelvuldig onderscheiden onderwijsmethode ontwikkeld die de 6000 tutoren gebruiken om het leerproces van hun studenten te begeleiden. Deze onderwijsmethode stelt het afstandsonderwijs met begeleiding centraal en maakt het voor studenten mogelijk parttime te studeren, wanneer ze maar willen en waar ze zich ook bevinden – ongeacht hun persoonlijke of familieverplichtingen. Deelname aan online-colleges of die waarbij je persoonlijk aanwezig bent is weliswaar niet altijd verplicht, maar worden door de OU-studenten hoog gewaardeerd omdat ze hier contact met hun medestudenten maken, vragen over de lesstof kunnen bespreken of wat richtlijnen en tips kunnen krijgen over hoe ze hun tentamens of huiswerk beter onder de knie krijgen.

Erg populair aan The Open University is het systeem van virtuele hoorcolleges en webconferenties genaamd Elluminate. Studenten en docenten hebben dan op een bepaald tijdstip een afspraak via internet in een virtuele OU-collegezaal. Ze zijn dan via microfoons, koptelefoons en webcamera’s met elkaar verbonden. De docent houdt een tutorial, geeft toelichting op bepaalde lesstof en bespreekt die – ook op het virtuele blackboard. Daarbij let hij er heel goed op dat het niet teveel gaat lijken op het klassiekale onderwijs waarbij vooral de docent een actieve rol speelt. Studenten kunnen het toetsenbord in de chatbox-modus gebruiken om hun vragen stellen of nemen direct het woord, zodat er een discussie op gang komt. Een groot voordeel bij deze onderwijsvorm is dat de docent door de virtuele face-to-face-interactie een persoonlijk contact met z’n studenten opbouwt. Ook kunnen de OU-tutoren hier veel individueler ingaan op een student dan het geval is tijdens een college aan een gewone universiteit. Nóg een voordeel: omdat de meeste OU-studenten een baan hebben, hebben ze weinig tijd persoonlijk aanwezig te zijn op colleges en waarderen ze het alternatief, het samen met anderen in een virtuele gehoorzaal onderwijs te volgen. Voor velen is dit de enige mogelijkheid om met anderen samen te studeren en ideeën met elkaar uit te wisselen.

Daarnaast zijn er talrijke mogelijkheden voor het uitwisselen van informatie en leren via social media. Op YouTube Edu heeft The OU ongeveer 1400 verschillende video’s met betrekking tot leren & onderzoek gepubliceerd die meer dan 11,2 miljoen keer zijn bekeken. iTunesU van The Open University is een van de grootste aanbieders van lesmateriaal, met meer dan een miljoen abonnees. Met de portal OpenLearn welke zowel door mensen die geïnteresseerd zijn in een studie als door werkelijke studenten graag wordt gebruikt, heeft The Open University gratis veel modules uit alle vakgroepen op het net geplaatst. Gemiddeld zorgt dit voor 500.000 unieke bezoekers per maand van uit de hele wereld. OU-studenten kunnen ook heel eenvoudig studieboeken als e-book uit de bibliotheek bestellen.

Via Twitter of Facebook sturen studenten elkaar korte tips of links. Ook op Linkedin zijn actieve discussiefora met duizenden leden ontstaan. Alle deelnemers kunnen ideeën met elkaar uitwisselen en met elkaar in contact komen, ook al woont de een misschien in Londen en de ander in Dokkum.

De inschrijving om in de herfst van 2014 te beginnen met een studie is al geopend. Meer informatie is te vinden op www.openuniversity.edu. Voor vragen kan het terugbelformulier op de site worden ingevuld; een studieadviseur belt dan kosteloos terug, ook zaterdags en ’s avonds.

Voor vragen specifiek over het MBA programma, neemt u contact op met de Marketing vertegenwoordiger van de Open University Business School, de heer Robert Ensor via Robert.Ensor@oubs.eu of 020 412 1962.

Voor beeldmateriaal kan contact worden opgenomen met Cindy van der Helm, Persvoorlichter in Nederland voor The Open University, via info@zzindi.nl of 0521-763402.

Over The Open University van Engeland:
The Open University is opgericht in 1969 en biedt academische en professionele scholing. Sinds de oprichting zijn er ongeveer 1,8 miljoen studenten afgestudeerd. Het meest geliefd zijn de studies ICT, vreemde talen, Natuurwetenschappen en Bedrijfskunde (waarvan ook de master). The Open University Business School is de Economische Faculteit en is  EQUIS, AACSB en AMBA geaccrediteerd. De faculteit is een van de grootste drievoudig geaccrediteerde Business Schools in Europa.