Het Europees Libor rente schandaal trekt wellicht ook Euribor en enkele Nederlandse banken met zich mee.
Het verschil tussen Libor en Euribor heeft te maken met de locatie van het interbancair tarief. Libor staat voor London Interbank Offered Rate en Euribor staat voor het European Interbank Offered Rate.
Beiden tarieven zijn in de basis gelijk. Het tarief wordt vastgesteld aan de hand van informatie van primaire banken. Bij het Londens tarief geldt dit uitsluitend voor Engelse banken. Bij het Euribortarief gaat het om de Europese banken.
Zowel Libor als Euribortarieven zijn een weerspiegeling van het onderling vertrouwen tussen banken. Daarmee is het tarief een graadmeter om de kosten van financiele producten op te baseren.
De afgelopen jaren zijn zowel op de Londense markt, als in Europa en zelfs in Nederland enkele schandalen aan de orde geweest. Omdat de valutahandel gebruik kan maken van de stijging of daling van het Interbank Offered Rate hebben enkele Euribor en Libor dealers handel met voorkennis gepleegd door (verboden) prijsafspraken te maken. Ook is zeer recent voorgekomen dat een Engelse Libordealer de rates voorbeurs doorgaf aan enkele concurrerende banken.
De Nederlandsche Bank is recent een onderzoek gestart om de rol van Rabobank in dit geheel te onderzoeken. Het voorbeurs doorgeven van een tarief dat dagelijks om 11.00 bekend gemaakt wordt kan duiden op marktmanipulatie. Onderzoek moet uitwijzen hoe ver de betrokkenheid van Rabobank hierin gaat.