Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Toezichthouder AFM mengt zich in discussie over variabele rente hypotheken

by admin on juni 29, 2014

De Autoriteit Financiële Markten, belast met het toezicht op de financiële markten, heeft banken en andere geldverstrekkers verzocht de variabele rente in de huidige onzekere economische tijden niet te verhogen.

Het is een ietwat vreemde gewaarwording wanneer een toezichthouder zich gaat mengen in het beleid dat een geldverstrekker voert op het gebied van de hoogte van de hypotheekrente. Nog veel gekker wordt het wanneer de toezichthouder zegt te weten dat geldverstrekkers ook in een lastige positie zitten door de huidige economische situatie en samen met DNB toch een grote vinger in de pap heeft bij het uitvoeren van de controle op de verscherpte hypotheek- en kredietregels. Volgens deze huidige verscherpte regels zou een deel van de woningbezitters met een hypotheek niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek. Maar goed, in het Nederland van vandaag de dag schijnt het allemaal maar te kunnen.

Een scheve situatie voor de consument

Vanzelfsprekend is het vanuit consumentenoogpunt een scheve situatie wanneer de basis van de hypotheekrente daalt, dat dan de maandelijkse kosten voor de hypotheek stijgen. Ook is het in de huidige onzekere periode allesbehalve plezierig wanneer de vaste lasten in het huishoudboekje stijgen.

Belangenverenigingen

Zoals vaker het geval bij vermeende misstanden in de financiële dienstverlening schieten op dit moment ook de belangen- en gedupeerdenverenigingen als paddenstoelen uit de grond. Zoals gewoonlijk bezit niet iedere vereniging voldoende kennis en ervaring om in te kunnen schatten of een zaak ook voor de rechter stand zal houden. Dat niet alleen, in veel gevallen is de emotionele beweegreden sterker dan de rationele kijk op de zaak. Hierdoor kan het zomaar zijn dat door aansluiting bij een verkeerde belangenvereniging uw belangen eerder worden geschaad dan dat u daar voordeel van behaalt. Onderzoek dus goed of deze vereniging u naar de mond praat, of dat er echt sprake is van kennis, kunde en inzicht.

Angst voor een bankrun

De grootste angst van iedere bank en geldverstrekker sinds het DSB debacle is een “bankrun”. Bij een bankrun gaan klanten van de bank naar de bank toe om hun bezittingen op te eisen (bijvoorbeeld de spaarrekening en/of de beleggingsrekening) en hun productenportefeuille (zoals verzekeringen) per direct op te zeggen.

Deze angst wordt een bedreiging wanneer belangenverenigingen dit pressiemiddel gebruiken om de geldverstrekker te dwingen terug te komen op zijn besluit, de opslag op hypotheekrente te verhogen. Maar wanneer hiertoe wordt aangezet is belangrijk te realiseren wat er kan gebeuren wanneer dit fout gaat en niet de gewenste uitkomst heeft. De uitkomst is onvoorspelbaar en de vraag is of u zich hier überhaupt aan moet willen branden.

Al met al is de situatie vervelend. Er is eigenlijk maar een oplossing en dat is zo snel mogelijk de hypothecaire geldlening af te lossen. Wanneer u dat doet bent u op termijn onafhankelijk van banken en andere geldverstrekkers. Een ideale situatie…