Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Waarom zou je doorstuderen?

by admin on juli 8, 2015

Als je na de middelbare school doorgaat naar MBO kun je doorstuderen naar het HBO. Echter betekent dit niet dat je daadwerkelijk van deze mogelijkheid gebruik moet maken. Het is niet verstandig om zomaar met een HBO opleiding te beginnen, zonder over de juiste motivatie te beschikken. Want als je over de juiste motivatie beschikt, is het succesvol doorlopen van een studie vaak veel makkelijker.

In dit artikel komen een aantal bekende motieven ter sprake.

Ik heb meer ervaring nodig

Als je eenmaal werkt is het niet ongewoon dat je de behoefte krijgt om door te studeren. Door bijvoorbeeld ontwikkelingen op de markt en in de regelgeving zul je je regelmatig moeten bijscholen, wat veel voorkomt bij administratieve banen en banen in de IT. In sommige gevallen heb je aan een cursus financiële administratie al genoeg, maar wanneer je werk om complexe nieuwe kennis vraagt, is een HBO opleiding vaak de beste manier om extra kennis op te doen.

Wanneer je van plan bent om een HBO opleiding te doen, ga dan ook even bij jezelf na of je deze kant op wilt. Of is het eigenlijk eerder wat je baas graag wilt, in plaats van jij zelf?

Ik wil nog niet werken

Als je pas net van het MBO afkomt, heb je vaak nog geen zin om gelijk 40-urige werkweken te moeten draaien. Het inschrijven bij een HBO opleiding is een goede manier om deze tocht naar de arbeidsmarkt uit te stellen. Bedenkt wel dat het volgen van een HBO opleiding ook niet altijd over rozen gaat, gezien je veel zelfstandiger moet werken en vaak zelf het initiatief moet tonen om de juiste resultaten te behalen.

Als je dat wilt kunnen, is een motivatie als “ik wil nog niet werken” niet voldoende. Je moet namelijk voor ogen hebben wat je met de studie wilt behalen. Je moet een doel voor ogen hebben en gemotiveerd zijn om dat doel ook te behalen.

Ik wil iets anders doen

Mocht je er zeker van zijn dat je je huidige baan niet meer leuk vind, meld je dan niet gelijk aan bij een hogeschool. Zolang je nog niet zeker weet waarom je deze baan niet meer leuk vindt, kun je ook niet zeker weten wat je wel wilt. Misschien vind je de omgeving waarin je werkt gewoon niet meer leuk, of ben je ontevreden over je werkplek. Als dat het geval is kun je beter eerst proberen je werkomgeving wat aan te passen. Pas wanneer je het werk zelf echt niet meer leuk vind, kan een goede opleiding een kans zijn om je werkplezier te vergroten.

Echter moet je ook dan goed nagaan wat je niet meer leuk vindt om te doen en wat daar de reden van is. Alleen als je dat weet, kun je bepalen waar je wel behoefte aan hebt.

Ik wil meer verdienen

Over het algemeen verdienen HBO’ers meer geld dan MBO’ers. Bedenk dan wel dat er aan HBO’ers hogere eisen worden gesteld. Als hoger opgeleide heb je meer verantwoordelijkheden en moet je vaker initiatief tonen. Je moet dus harder werken voor dat extra geld, wat niet meer dan logisch is.

Wie voor het dikke salaris naar het HBO gaat, zal al snel teleurgesteld zijn. Je op de werkvloer bewijzen dat je dat hogere salaris waard bent. Daarnaast moet je tonen dat je aan de benodigde kennis en vaardigheden beschikt.