Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Wanneer ben je een flexwerker?

by admin on oktober 25, 2016

De Nederlandse arbeidsmarkt telt steeds meer zogeheten flexwerkers. Een flexwerker is een medewerker die op basis van een flexibel contract werkzaamheden verricht bij een bedrijf. Flexwerkers zijn gewoon in dienst bij een bedrijf en hebben, maar hebben een contract voor een bepaalde tijd, waardoor bedrijven ze makkelijker kunnen ontslaan dan werknemers met een vast contract.

De flexwerker

Het grote voordeel van flexwerken is de flexibiliteit van het arbeidscontract waar zowel de werknemer als de werkgever van kunnen profiteren. Onder flexibiliteit verstaan we vooral het aantal uren dat de werknemer werkt en het opzegtermijn. In de praktijk is een flexwerker vooral aan het werk als:

  • Gedetacheerde
  • Payroller
  • Werknemer met nulurencontract
  • Seizoensarbeider
  • Uitzendkracht

En flexwerker heeft geen vast urencontract, maar dat kan na verloop van tijd veranderen. Wanneer de flexwerker eenmaal langer voor een uitzendbureau of bedrijf werkt, nemen vaak ook zijn arbeidsrechten toe. Een voorbeeld hiervan is het bepaalde tijdscontract dat een uitzendkracht na 78 weken krijgt als het dienstverband wordt voortgezet.

Flexwerken volgens de wet

In 1998 is in de Nederland de Wet Flexibiliteit en Zekerheid voor flexibele arbeidscontracten geïntroduceerd. In de volksmond wordt deze wet ook wel de Flexwet genoemd. In de Flexwet zijn verschillende regels opgenomen waarmee flexwerkers worden beschermd tegen misbruik van het flexibele arbeidscontract. Ook is er een collectieve arbeidsovereenkomst voor uitzendkrachten. In dit CAO zijn alle arbeidsvoorwaarden terug te vinden die van toepassing zijn voor uitzendkrachten.

De Flexwerkplek

Een ander voordeel van flexwerk is dat de flexwerker vaak niet verplicht op kantoor hoeft te werken. Zo kan de flexwerker dus kiezen of hij thuis, op de zaak of op een flexwerkplek werkt. Een flexwerkplek is bedoeld voor flexwerkers die geen vaste werkplek op kantoor of thuis hebben, maar wel toe zijn aan een vaste werkomgeving waar zij zich goed kunnen concentreren. Een goed voorbeeld van dit soort vaste werkomgevingen zijn de flexplekken bij Frame21. Frame21 biedt flexplekken voor flexwerkers waar zij in een soort community kunnen werken met andere flexwerkers in allerlei verschillende branches. Zo werk je niet alleen, kun je goed werken en kun je waar nodig hulp vragen aan andere flexwerkers in de omgeving.