Plaats uw persbericht!

Op deze website kunt u gratis uw persbericht plaatsen met daarin een verwijzing (link) naar uw eigen website. Het plaatsen van deze link draagt bij aan de vindbaarheid van uw website in de zoekmachines. Leest u voordat u een persbericht plaatst wel even de voorwaarden.

Meld u nu gratis aan en begin direct met schrijven!

Wat gebeurde er met de hypotheekrenteaftrek in 2013?

by admin on juni 25, 2014

Huiseigenaren hebben flinke veranderingen voor de boeg voor wat betreft de hypotheekrenteaftrek. Voor nieuwe hypotheken afgesloten in 2013 kunt u alleen nog maar hypotheekrenteaftrek aanvragen voor een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.

De overheid wil dat mensen hun hypotheek gaan aflossen. Dit om ervoor te zorgen dat huishoudens minder kans lopen op een grote restschuld of financiële problemen. Daarom veranderen de regels omtrent de aanvragen van hypotheekrenteaftrek vanaf 1 januari 2013. Voor de hypotheken die vanaf dan in aanmerking komen voor de hypotheekrenteaftrek geldt dat zij een verplicht annuïtair aflossingsschema moeten hebben. De hypotheek moet binnen maximaal dertig jaar maandelijks worden afgelost. Alleen voor de lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek kan nog hypotheekrenteaftrek worden aangevraagd.

Voor de aflossingsvrije hypotheek kan vanaf 2013 geen hypotheekrenteaftrek meer worden aangevraagd. Bij deze hypotheekvorm wordt de hypotheek pas afgelost wanneer je de woning verkoopt. Maar wanneer de waarde van de woning is gedaald kan er een flinke restschuld overblijven. De overheid wil dat deze situatie minder vaak optreedt en dat mensen minder in de financiële problemen komen door een dergelijke hypotheekvorm. Een van de stimuleringsmaatregelen om huiseigenaren annuïtair te laten aflossen is de inperking van de hypotheekrenteaftrek.

De maatregelen op het gebied van hypotheekrenteaftrek zorgen ervoor dat u een kleinere maximale leencapaciteit krijgt. Banken houden immers rekening met de maandlasten van een hypothecaire lening. Als er minder voordeel uit de hypotheekrenteaftrek kan worden gehaald zien banken het als een groter risico als u zoveel geld leent. Daarom zult u minder kunnen lenen en dit beperkt uw mogelijkheden op de woningmarkt.

Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat de huizenprijzen dalen. Kopers kunnen immers minder dure huizen kopers en verkopers krijgen het huis niet verkocht. Ze worden gedwongen om de prijs te verlagen.

Bestaande hypotheken die niet annuïtair worden afgelost maar waarvoor de hypotheekrenteaftrek wel voor 1 januari 2013 is aangevraagd verandert er nog niets. Hiervoor kan nog gewoon de hypotheekrente worden afgetrokken. Dit geldt ook wanneer u een bestaande hypotheek oversluit. Voor bestaande hypotheken verandert er pas iets op langere termijn. Momenteel mag de rente tegen maximaal 52 procent worden afgetrokken. Tussen 2014 en 2040 zal dat percentage jaarlijks met een half procent verlaagd worden.